Çabuk salatalık turşusu nasıl yapılır

pratik salatalık turşusu
Paylaş
 
[Oy: 4 %: 2.8]

Turşuya hasret kalıp mayalanması için 3 hafta sabredemeyenler için çabuk salatalık turşusu nasıl yapılır tarifini veriyorum. Salatalık turşusunu yarım litrelik kavanozlarda yapacağız, böylece buzdolabında saklamak kolay olacak.

Normalde turşunun dönmesi için üç hafta gibi bir zaman geçmesi gerekiyor. Ama bu süreyi kısaltmanın ve salatalıkların kıtır kalmasının püf noktaları var.

Malzemeler

  • 1 kilo salatalık
  • 1 kiloluk beyaz sirke (hepsi kullanılmayacak, aldığı kadar eklenecek)
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 17-18 iri diş sarımsak
  • Bir tane limon
  • Bir çay kaşığı limon tuzu
  • Biraz streç film
  • Klorsuz su
  • 3 adet yarım litrelik kavanoz

Çabuk turşunun nasıl yapıldığı şu videoda anlatılıyor.

Çabuk salatalık turşusu nasıl yapılır :Turşuya hazırlık

Hem çabuk turşu yapmak istiyoruz hem de sirkenin asidiyle eriyip gitmesi istiyoruz değil mi ? Bunun için turşu kurmadan bir gün önce kornişon salatalıkları bir leğende iyice yıkıyoruz. Mutlaka körpe ve zedelenmemiş salatalıklar olmalı.

Leğendeki su soğuk olmalı, daha da soğusun diye içine buz şişesi atıyoruz. Leğendeki bir kilo salatalığın üzerine bir yemek kaşığı kaya tuzu ile bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz. Bu işlem salatalıkların sert kalmasını sağlar, erimesini önler. Bir gün bu şekilde bekletiyoruz. Bu süre zarfında salatalıklarımız iyice kıtır hale gelecek.

Çabuk salatalık turşusu nasıl yapılır :Turşu kurma

3 adet yarım litrelik kavanozumuz var. Bir kilo salatalığı bu kavanozlara dağıtacağız. Kavanoza maksimum salatalık sığdırabilmek için salatalıkları dikine yerleştiriyoruz. Kabuğunu soyduğumu sarımsakları her kavanoza 5-6 tane gelecek şekilde dağıtıyoruz.

Her kavanoza birer yemek kaşığı kaya tuzu eklenir. Kavanozlar yarıya kadar (salatalıkların yarı hizasına kadar) beyaz sirke ile doldurulur. Üzerlerine bir dilim limon eklenir.

Şimdi geldik çabuk turşu yapmanın püf noktasına. Kavanozlara birer çay kaşığı şeker koyuyoruz. Bazıları acaba şeker turşunun tadını bozar mı diye endişe edecektir. Endişeye hiç gerek yok çünkü şeker mayalanma işlemi esnasında bakterilerin yiyeceği olacak ve onları daha çabuk çoğaltarak mayalanma sürecini 3 haftadan üç güne indirecek. Yani bakteriler tarafından yenilecek.

Kavanozları yarıya kadar sirke ile doldurmuştuk, kalan yarısını klor içermeyen damacana suyu ile doldurulur. Eğer damacana suyu biraz çaydanlıkta kaynatılır ve ılık olarak kavanozlara eklenirse mayalanma sürecini hızlandırır. Musluk suyundaki klor ve kireç hem turşunun tadına etki eder hem de faydalı bakterileri kırdığı için mayalanma sürecini uzatır. İşte çabuk turşu kurmanın bir püf noktası da ılık klorsuz su ile kurmaktır.

Videoda gösterildiği üzere kavanozlar doldurulunca hava almasın diye ağzı streç film ile sarılıp kapakları sıkıca kapatılır. Serin bir yerde muhafaza edilir. Eğer turşu ılık su ile kurulmuşsa üç günde yenilecek kıvama gelir. Soğuk su ile kurulmuşsa 2-3 hafta beklemek gerekir.

Turşu kavanozunun kapağı açılınca buzdolabında saklamak gerekir.

Bu yazı 3016 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Bumerang - Yazarkafe