Karatay Diyeti nedir nasıl yapılır ?

Karatay Diyeti nedir nasıl yapılır
Paylaş
 
[Oy: 10 %: 3.5]

Kalp ve iç hastalıkları doktoru Profesör Canan Karatay’ın Karatay Diyeti isimli kitabında sağlıklı beslenmenin ve formda kalmanın sırları verilmektedir.

Karatay Diyeti nedir ?

Karatay Diyeti kısa süreli bir beslenme biçimi olmayıp yaşam tarzını sağlıklı hale getirme üzerine kurulu bir sistemdir.

Dolayısıyla Canan Karatay Karatay Diyeti kitabında kilo verdirmeyi vaadetmemekte, sağlıklı beslenerek daha iyi ve sağlıklı bir ömür sürmek için beslenme tüyoları vermektedir.

?

Karatay diyetinde bazı yasak gıdalar vardır. İnsanlar bu yasak gıdaları tüketmezse ve sağlıklı gıdaları ölçülü bir şekilde tüketirlerse sağlıklı kalacaklardır.

Bu yasaklara örnek vermek gerekirse;

Glisemik değeri yüksek olan gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltmesi nedeniyle yasaktır.

Diğer bir yasak grubu ise karbonhidrat ağırlıklı besinlerdir. Canan Karatay vücutta depolanan yağın aslından harcanamayan karbonhidratlar olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla fazla karbonhidrat tüketmek şişmanlamaya neden olmaktadır.

Canan Karatay’ın yasak listesinde bazı meyveler de vardır. Meyvelerde bulunan fruktoz fazla tüketildiğinde insulin direncine neden olmaktadır.

Karatay Diyetindeki yasak besinler

  • Unlu mamuller, tamamıyla ve her çeşidiyle yasaktır. Yani ekmek, simit, börek, mısır gevreği ve un ile yapılmış gıdalar tamamıyla yasaktır. Bunların yerine ceviz, badem gibi sağlıklı yağ içeren kuruyemişler tüketilmelidir.
  • Fabrikasyon ürünü gıdalar, paketlensin veya paketsiz satılsın yasaktır. Buna salam, sosis ve tavuk ürünleri de dahildir.
  • Şeker oranı yüksek karbonhidrat gıdalar yasaktır. Kavun, üzüm, incir, muz gibi şeker oranı yüksek meyveler veya şeker oranı düşük de olsa meyvenin fazla tüketilmesi yasaktır. Şeker veya tatlandırıcı içerikli gıdalar yasaktır. Patates ve pişmiş havuç gibi sebzeler de yasaktır.
  • Her türlü hazır içecek de Karatay Diyeti’nin yasak listesindedir. Gazoz, neskafe, alkollü ve alkolsüz meşrubatlar yasaktır.
  • Glisemik değeri yüksek olan ayçiçeği yağı, mısırözü yağı ve margarin yasak listesindedir. Bunun yerine doğal tereyağı veya zeytinyağı tüketilmelidir.

Karatay Diyetinde tüketilmesi serbest olan besinler

  • Canan Karatay ekmek ve ayçiçeğini yasaklarken bunların yerine kuruyemiş tüketilmesini tavsiye etmektedir. Kuruyemişler çiğ olarak tüketilirse daha sağlıklıdır. Ceviz, fındır, fıstık, badem gibi kuruyemişler yenilebilir.
  • Canan Karatay katkılı hazır gıdaların yerine kurutulmuş gıdaları tavsiye etmektedir. Kurutulmuş meyveler, pastırma yenilebilir.
  • Şeker içeriği düşük meyveler az olmak kaydıyla tüketilebilir. Örneğin elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz yenilebilir.
  • Canan Karatay gazlı ve fabrikasyon ürünü içecekleri yasaklarken bunların yerine maden suyu, ayran, Türk kahvesi ve bitki çaylarını önermektedir. Ve de bolca su içilmesini tavsiye etmektedir.
  • Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı Canan Karatay’a göre tüketilmesinde sorun olmayan yağlardandır. (Abartmamak kaydıyla)
  • Canan Karatay ayrıca diyet yapanları yumurta,pastırma, balık, sebze, salata, bakliyat, yoğurt gibi gıdaları tüketmelerini önermektedir.

Peki kırmızı et, kebap yiyebilir miyiz ? Canan Karatay ölçülü olmak kaydıyla kebaba da müsaade etmektedir.

Ve son olarak Canan Karatay akşam 20:00 den sonra hiç bir şey yenmemesini tavsiye etmemektedir.

Bu yazı 942 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Bumerang - Yazarkafe